Uudelleenrakennusvaihe täysillä päällä

Viimeisen kahden viikon aikana on tapahtunut paljon. Niin paljon, että emme ole paljoa ehtineet blogia kirjoitella. Nyt tsempataan!

Lautalattian purku ja eristeiden poistaminen

Edellisessä blogipostauksessa väitimme, että “Purku vihdoin valmis”. Noh, jäljellä oli vielä lautalattian purkaminen. Alkuperäinen suunnitelmahan oli ollut purkaa, numeroida ja asentaa takaisin vanha laudoitus, mutta totesimme sen työlääksi ja aikaa vieväksi.  Muuttopäivä häämöttää edessä, joten siihen ei nyt ollut valitettavasti aikaa. Päätimme siis sahata puukkosahalla lautalattian pienempiin paloihin ja vääntää sorkkaraudan avustuksella jätelavalle.

This slideshow requires JavaScript.

Purueristeiden imurointi oli varattu sen verran tiukalla aikataululla, että homma meni kolmivuorotyöksi. Toisaalta kokemus on opettanut, että valmista ei tule, ellei deadlinea ole asetettu. Lattian purun jälkeen eristeet piti vielä puhdistaa kaikista yli 15cm kokoisista esineistä, jotta seuraavana päivänä saapuva suurtehoimuri ei menisi tukkoon.

Valmista tuli muutama tunti ennen suurtehoimuroinnin alkua.

Mitä purujen alta paljastuikaan?

Suurtehoimurointi hoitui pikaisesti muutamassa päivässä. Kaikkien lattioiden alta imettiin purut ja hiekat pois. Myös yläpohja käytiin tyhjentämässä. Alta paljastui hyväkuntoiset hirsi- ja puurakenteet. Kahdesta kohdasta hirsirunkoa löytyi vähän haperoa, joka poistettiin.

This slideshow requires JavaScript.

Ja niin päästiin tilanteeseen, että enempää ei enää voinut purkaa, joten oli pakko alkaa rakentaa!

Pientä hienosäätöä

Pian purun valmistuttua huomasimme, että karmien kohdalta hirsiraksentamisessa tärkeät karapuiden painumavarat olivat kaikkien ovien kohdalta loppu. Kahden karmin kohdalla painuminen oli vielä erikseen pysäytetty puupalikalla karapuun ja hirsirungon välissä. Ratkaisu toki sekin.

Pellavat pois välistä ja sahalla taltalla & vasaralla lisää painumavaraa. Tämän jälkeen koputtelin lekalla yläkerrasta hirsirunkoa. Runko painui heti 1-2 cm paikasta riippuen.

Yläkerrasta poistuneen kaakeliuunin jättämä reikä välipohjassa on myös saatu laudoitettua viime viikkojen aikana.

This slideshow requires JavaScript.

Hankintoja työmaalle

Pari viikkoa sitten työmaalle saatiin uusia leluja!

Matti ❤ Makita.

Voin lämpimästi suositella sekä imuria että LF1000-kääntöpöytäsahaa.

4_uusia leluja tontilla_small.jpg

Hämeenlinnasta haettiin puuttuvat kolme uutta peiliovea karmeineen. Enää puuttuu olohuoneen ja ruokailuhuoneen väliin pariovet. Liidejä otetaan vastaan.

Nyt rakennetaan!

Nuohous ja ilmastointipuhdistus Oy:n nuohoojat kävivät aiemmin tarkastamassa piipun ja tämän viikon maanantaina vuorossa oli kahden hormin kunnostus kakluuneja varten.

Yksi kakluuni on jo löytynyt Facebookin vanhan tavaran kierrätysryhmästä ja 1800-luvun lopulta peräisin oleva kakluuni pääsee aitiopaikalle olohuoneeseen näillä näkymin lokakuussa.

Tällä viikolla ehdimme jo aloittaa alapohjan paperoinnin remonttipaperilla.

Pohjalla olevan laudoituksen päälle laitetaan lattiavasojen suunnassa paperi, joka nostetaan hieman hirren päälle (~5cm). Tällä estetään hieman ilman liikettä ja siten vetoa. Erityisesti ulkoseinällä paperointi tulee tehdä tarkasti kulmia myöten. Tarvittavat välineet tähän puuhaan olivat mattoveitsi, mitta ja nitoja.

Tällä viikolla työmaalla heiluu meidän ohella sähkäri, putkari ja pari timpuria. Vaikka remonttia on hidastanut Anun pyöräkolari ja nyrjähtänyt nilkka, niin nyt tapahtuu paljon asioita!

-Matti

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s