Puutarhassa tapahtuu

Oma piha. Ajatus lähinnä kauhistutti kesällä.

Olen asunut koko elämäni kerrostalossa ja viherpeukalogeeni tuntuu hypänneen tämän sukupolven yli. Satunnaiset yritykset ylläpitää viherkasveja kotona ovat  yleensä päättyneet kasviparan kannalta huonosti, joko ylenkastelun tai kastelemattomuuden vuoksi. Nyt on kuitenkin ollut perehdyttävä tähänkin. Elokuun alussa ajoin elämäni ensimmäistä kertaa nurmikkoa ja tuolloin en osannut nimetä yhtäkään pihamme kasveista omenapuita ja marjapensaita lukuunottamatta.

Pihalle lisää tilaa lasten leikeille

Onneksemme talomme piha oli upeasti hoidettu puutarha, joka pursusi kukkia, marjapensaita ja omena- ja kirsikkapuita. Pihassa oli siis jo ennestään hyvinvoivia ja sinne kotiutuneita kasveja. Lähtötilanne oli tämä:

3BCBAD49-D10D-45FE-90D7-4A37B5E1710F

Me tarvitsimme kuitenkin pihaan lisää tilaa lasten leikkejä varten, joten istutuksia täytyi hieman karsia ja siirtää. Toisaalta halusimme myös yhdistää istutuksia, jotta nurmikon ajaminen sujuvoituisi kun kierrettäviä esteitä on vähemmän. Niinpä muun muassa kuuliljat siirrettiin kaikki toistensa seuraan, samoin pionit on kerätty omaan penkkiinsä ja keskellä pihaa ollut ruusupenkki siirrettiin piharakennuksen reunalle.

This slideshow requires JavaScript.

Tällä hetkellä pihalla näyttää tältä. Ensi kesänä rakennetaan ainakin uusi terassi.

IMG_0070

Talon muuttokuntoon saattaminen on kuitenkin ollut ykkösprioriteetti, eikä meillä ole ollut aikaa perehtyä syvällisemmin siihen, mitä pihaan lopulta haluamme. Onneksi ihanat vanhempani ovat tehneet taikoja pihalla toiveidemme mukaisesti. Meidän roolimme on rajoittunut lähinnä nurmikon ajamiseen ja haravointiin.

Siirtonurmikko paikkaamaan nurmen aukkoja

Kasvien siirtoprosessin ja vanhan terassilaudoituksen poistamisen jälkeen pihanurmi oli täynnä aukkoja ja epäsiisti. Niinpä päädyimme korjaamaan tilanteen reilu viikko sitten siirtonurmikolla. Siirtonurmen asentaminen on todella helppoa ja selkeät ohjeet löytyy esimerkiksi nurmikko.fi-sivulta. Varsinkin tällaisessa nurmikon paikkauksessa siirtonurmen hinta on varsin maltillinen ja nurmikko sulautuu muuhun ympäristöön nopeasti.

This slideshow requires JavaScript.

Tärkeintä siirtonurmen asentamisessa on kastelu. Nurmikkoa tulee kastella parin viikon ajan asentamisesta näin syksylläkin päivittäin, sillä nurmikko ei saa päästä kuivumaan ennen kuin se on juurtunut kunnolla.

Koko perheen laatuaikaa pihalla

Pihalla oli jo ennestään ihana vanha pihakeinu. Lisäksi saimme uusilta naapureiltamme lapsille oman keinun. Näistä on riittänyt iloa moneksi tunniksi!

IMG_0074

Loppukesä  ja syksy on minun ja lasten osalta kulunut pääasiassa omalla pihalla tutkimusmatkaillen. Lasten kanssa olemme yhdessä keränneet ja syöneet marjoja ja omenoita, olemme haravoineet ja kastelleet nurmikkoa, keinuneet ja tutkineet puutarhan uusia ihmeellisiä asioita. Ja käyneet kymmenillä jännittävillä eväsretkillä!

Nyt piha alkaa olla valmis syys- ja talviteloille. Ajatukset puutarhasta saavat jäädä hautumaan ja ensi keväänä jatketaan eteenpäin muun muassa uuden terassin rakentamisella.

-Anu

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s