Purkutyö vihdoin valmis

Tiistaina 1.8. aloitimme puutalomme (työnimi Villa Aina) suuren remontin. Meidän remontit alkavat aina purkutöillä, mutta tällä kertaa työ oli odotettua suurempi (Anu saattoi aavistaa työmäärän oikeammin).

Alkuperäinen suunnitelma purkutyön laajuudesta

  • Ensimmäisen ja toisen kerroksen keittiöiden purku
  • Yläkerran kakluunin purku
  • Seinien vanhat puukuitulevyt, pinkopahvit, kipsilevyt ja tapetit pois
  • Lattioiden muovimattojen poisto
  • Katon puukuitulevyjen (Haltex) poisto
  • Usealla vuosikymmenellä toteutettujen sähkövetojen poisto kokonaan
  • Käyttövesiputkien ja viemäreiden purku
  • Lämmitysputkien ja pattereiden purku
  • Ulkolaudoituksen purku, hirsien tarkastus ja pystyrimoituksen lisääminen
  • WC:iden lattioiden purku

This slideshow requires JavaScript.

 

Ajatuksena oli tarkastaa purueristeiden kunto ja jättää ne lattiaan ja yläkerran seiniin siinä tapauksessa, että ne ovat kunnossa. Haaveena oli myös hyödyntää mahdollisuuksien mukaan vanhaa lautalattiaa.

Ulkolaudoituksen purkamisen päätimme jättää tekemättä. Ulkolaudoitus oli hyvässä kunnossa ja maalina oli käytetty öljypohjaista maalia lateksipohjaisen sijaan. Näin ollen vuorilaudoitus oli päässyt kostuessaan kuivumaan eikä lahoa ollut tullut. Tarkastimme koko hirsirungon kunnon sisäpuolelta eristeiden poistamisen jälkeen ja päätimme, että tämä tieto riittää meille.

Kuinka työlästä purkutyö omakotitalossa on?

Meillä oli ennestään kokemusta purkutöistä kahdesta omasta kerrostalohuoneiston remontista ja muutaman lautamökin purkamisesta perheyrityksessämme. Jokin ajatus työn laajuudesta ja tarvittavista välineistä oli siis olemassa.

purku_purua_seinissa

Kalenteriaikaa kului loppujen lopuksi aika tarkalleen yksi kuukausi. Mies-/naistyötunteja kuukauden aikana itse purkuun upposi yhdet talkoot mukaan lukien noin 120 tuntia. Näin jälkeenpäin ajatellen se on aika paljon, mutta valmista tuli.

30 päivää / 120 työtuntia = purku valmis!

Rakennusprojekti muuttuu koko ajan – eli mitä tehtiin suunniteltujen purkutöiden lisäksi?

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen, päätimme lopulta kuitenkin poistaa vanhat kutterinpurueristeet ala-, väli- ja yläpohjasta sekä puurakenteisen yläkerran seinistä. Purut olivat sinänsä täysin kuivia eikä kutterinpurun / sahanpurun lämmöneristävyyskään mielestämme ollut ongelma. Useamman meitä kokeneemman tahon neuvoja kuunneltuamme pelkäsimme kuitenkin purujen jättävän taloon hajun, josta ei pääse eroon.

Suurtehoimuna eristeiden poisto kestää kaksi päivää ja  maksaa muutaman tonnin. Etuna on kuitenkin se, että putkari ja sähkäri pääsevät vetämään omat vetonsa välipohjiin vapaasti, mikä nopeuttaa heidän työtään merkittävästi. Lisäksi nyt pääsemme myös varmistamaan ilmasulkupapereiden kunnollisuuden katoissa ja lattioissa.

Aarteita vuosien takaa

Vanhan talon remontissa vastaan tulee kaikennäköisiä yllätyksiä, mutta myös erilaisia aarteita. Yläkerran ulkoseinät oli vuorattu Suomen Kuvalehdillä, Kotiliesillä ja Uusi Suomi-lehdillä. Tämä eristyskerros oli tehty 1939 marraskuussa, kun lapetilat oli otettu käyttöön. 70-luvun peruja oli yhden väliseinän sisällä ollut kuva uroosta. Lattioista löytyi lukemattomia Hesareita ja Iltasanomia.

Päätimme myös itse lisätä omat lehtemme rakenteisiin, kun rakennustyö etenee siihen vaiheeseen.

Työt jatkuvat aikataulussa, muutto marraskuun lopussa

Seuraavaksi aloitetaan varsinainen rakentaminen. Ensimmäisenä on vuorossa ensimmäisen kerroksen katon laudoitusta, WC:den lattioiden laudoitusta ja sähkökatkaisijoiden upotusten jyrsimistä hirsiseiniin. Seuraavana on purujen imemisen jälkeen kaikkien pohjien paperointi ennen käyttövesiputkia ja sähköjä. Tämän jälkeen pohjat puhalletaan täyteen selluvillaa ja aloitetaan lattioiden laudoitus.

lapset_katsovat_tulevaa
Työkalut valmiina katse tulevaan!

Haaveena on muuttaa Villa Ainaan marraskuun lopussa. Muuton edellytyksenä on, että ensimmäinen kerros on käytännössä valmis. Toisen kerroksen remontti voidaan viimeistellä talossa asuessamme.

Tällä hetkellä aikataulu vaikuttaa vielä tehtävältä, mutta ei tässä paljoa ylimääräistä aikaa jää. 🙂

-Matti

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s