Kaakeliuuni ja vinon katon arvoitus

Talomme yläkerrassa oli kerrassaan upea vanha kaakeliuuni. Kuulemiemme tarinoiden mukaan sekä kakluuniammattilaisten valistuneiden arvioiden mukaan kakluuni on saapunut Käpylään 1920-luvulla Kruunuhaasta. Kakluuni on selvästi ollut varakkaan väen takka ja sitä on esitelty ystäville ja naapureille. Tämä yksilö oli poikkeuksellisen massiivinen, arviolta 1500 kg.

Valitettavasti kaakeliuuni oli kuitenkin paikassa, johon meidän on rakennettava seinä, jotta saamme järkevästi omat huoneet molemmille lapsille. Niinpä päätimme lahjoittaa takan parempaan kotiin. Loppujen lopuksi kaksi herraa kävi purkamassa takan ja se päätyy Hämeenlinnaan, jossa oli jo ennestään samanlainen Arabian kakluuni.

Pieniä arviointivirheitä rakennusvaiheessa

Talon välipohja (alakerran katto / yläkerran lattia) oli ostaessamme pahasti notkollaan. Päätimme hyväksyä sen talon ominaisuutena. Talo on ollut paikallaan jo lähes sata vuotta, eikä painuminen tai vinous selkeästi ollut rasittanut rakenteita. Selvää oli, että hirsirunko oli ympärillä painunut ja jokin osa oli jäänyt välipohjaa kannattelemaan.

vino_valipohja_laudoitus

Yläkerran kakluunin purkuprosessin aikana kävi kuitenkin ilmi, että lautalattia oli osittain rakennettu betonilaatan päälle, jolla yläkerran kakluuni seisoi. Tästä seurasi se, että hirsirungon painuessa ajan myötä ~10 cm (noin 2,5 cm / m seinän korkeutta) oli välipohja jäänyt ns. jumiin kakluunin laattaan. Kun yläkerran lautalattiaa purettiin kakluunin betonilaatan päältä, painui lattia heti useita senttejä.

Betonilaatan sisältä löytyi myös reilun metrin mittainen pala ratakiskoa ja kaksi yli kymmenen kiloista lattarautaa rakennetta jäykistämässä.

Loput korjaavat toimenpiteet

Päätimme loppujen lopuksi piikata koko laatan pois välipohjasta. Näin saamme rakenteen varmasti kuntoon ja pystymme tekemään välipohjasta yhteinäisen ja tasaisen (suora lattia ja katto).

This slideshow requires JavaScript.

Homma oli aikamoista, kun yläkerrassa piikatessa laatta putosi alakertaan.

Suojaathan alakerran putoavalta betonilta. Nimimerkki “Ettei vaan sattuis mitään”.

Seuraavaksi tehdään ammottavaan aukkoon uusi koolaus, ilmasulkupaperi, eristeet ja lattia. Lattiasta saadaan kutakuinkin suora ja jälleen yksi rakennusmysteeri ratkaistuna.

-Anu ja Matti

Advertisement

2 thoughts on “Kaakeliuuni ja vinon katon arvoitus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s