Rakennuslupia ja remontin suunnittelua

Projektiin lähtiessämme kuvittelimme, että eipä tässä paljoa tarvitse suunnitella.

Puutalomme on julkisivultaan suojelukohde, joten tiesimme, että siihen tuleviin muutoksiin tarvotaan lupa Helsingin Rakennusvalvonnalta. Muilta osin ajatus oli, että pääasiassa kunnostetaan ja peruskorjataan vanhaa. Niinpä ajattelimme, että piirustukset tarvitaan lähinnä lupia varten. Olimme väärässä.

Mittatarkat kuvat vanhasta rakennuksesta

Lupahakemuksia ja kaikkia muitakin suunnitelmia varten tarvittiin siis piirustukset. Vanhoja piirustuksia (1925, 1943) löytyi, mutta niiden tarkkuus ei lupakuviin eikä suunnitelmiin riittänyt. Tässä vaiheessa ostettiin Leican laser-mittari ja alettiin kävelemään taloa ympäri.

julkisivupiirustukset_lasermittari

Saimme onneksi hyvät ohjeet mittaukseen piirustukset tekevältä Insinööritoimisto Oikaraiselta. Homma vei yllättävän pitkään, mutta lopputulos oli erittäin hyvä.

Luvan hakeminen lupapiste.fi

Piirustukset teetätettiin toteutettavan hankkeen tarpeiden mukaan (julkisivu, pohjapiirustukset kaikista kerroksista ja leikkauskuva).

Olimme ennen piirustusten valmistumista varanneet ajan rakennusvalvonnasta ja käyneet hankkeemme pääkohdat heidän kanssaan läpi. Näin tiesimme, mikä on luvan varaista ja mihin lupia ei tarvita.

Piirustusten valmistuttua kirjauduimme www.lupapiste.fi -palveluun ja perustimme uuden lupahakemuksen. Lupapiste on käytössä useassa kunnassa ja kaupungissa ja on helpohko käyttää.

Prosessi etenee suurinpiirtein näin:

  • Rekisteröidytään palveluun ja täytetään tunnistaudutaan pankkitunnuksilla
  • Luodaan uusi hakemus ja täytetään tiedot (valitaan sopiva lupakategoria)
  • Lisätään tarvittavat liitteet (omistusoikeus pitää ainakin pystyä osoittamaan esim. lainhuutotodistuksella tai kauppakirjalla)
  • Kutsutaan tarvittavat suunnittelijat mukaan hankkeeseen. Meidän kohdallamme pääsuunnittelija ja suunnittelija
  • Suunnittelijat lisäävät palveluun tarvittavat piirustukset ja täyttävät tiedot

Piirustukset suunnittelun tukena

Nyt kun tarkat ja ajantasaiset piirustukset ovat olemassa, helpottuu esimerkiksi sähkö- ja LVI-suunnittelu merkittävästi. Myös eri urakoitsijoille on helpompi esitellä kohdetta. Sähkö- ja LVI-suunnitelmat ovat työnalla ja valmistuvat näillä näkymin syyskuussa. Sen jälkeen päästään tekemään uutta!

-Matti ja Anu

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s