Leppoisasti Lappiin sähköautolla

Liikkumisen päästöjen vähentäminen on merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen torjumisessa. Puutalo Käpylässä edistää sähköautoilua yhteistyössä Bilia Oy:n ja Volvo Finland Oy:n kanssa.

Laskettelu ja matkustaminen on meidän perheemme juttu. Molempia pitää päästä tekemään niin paljon kuin mahdollista sekä lomilla että arkena. Vuonna 2019 päätimme kuitenkin luopua lentämisestä ilmastosyistä. Päätimme hidastaa vauhtia ja siirtyä päästöttömään sähköautoiluun. Pikaiset lentomatkat esimerkiksi Alpeille eivät ole enää vaihtoehto. Ehkä koronan jälkeisessä maailmassa pääsemme Alpeille lautta-auto-yhdistelmällä. Tämä kirjoitus kertoo meidän ensimmäisestä pidemmästä matkastamme täyssähköautolla.

Lomamatka: Helsinki – Iso-Syöte sähköautolla

Matkakohteeksi olimme valinneet sopivan rauhallisen ja perheille sopivan Iso-Syötteen. Lapin maakunnan virallisesta rajasta jäimme siis hieman vajaaksi. Iso-Syöte on kuitenkin Suomen eteläisin tunturi, joten korkeuseroa löytyy mukavasti. Matkaa Iso-Syötteelle kertyy noin 750 kilometriä vähän reitistä riippuen. Suosittelemme lämpimästi Iso-Syötettä kaikille 💖

Sähköauto tuntureilla

Reissun suunnittelu sähköauton kanssa

Koska olimme liikenteessä ensimmäistä kertaa täyssähköautolla, halusimme suunnitella reitin ja latauspisteet etukäteen. Latauspisteitä löytyy ympäri Suomea jo reippaasti, mutta latausnopeudet vaihtelevat reippaasti. Kannattaa tutustua reittiin ja matkan varrella oleviin latauspisteisiin etukäteen, jotta matka sujuu jouhevasti. Muutaman vuoden päästä tilanne on täysin toinen, sillä latausverkko kehittyy huimaa vauhtia.

Osa latauspisteistä on ilmaisia (esimerkiksi Lidlien pihassa) ja osa maksullisia. Pikalatauspisteet (tai hyperlatauspisteet; riippuen miksi niitä haluaa kutsua) ovat pidempää matkaa tehdessä tärkeitä ja pääasiassa maksullisia. Automme Volvo XC40 lataa akun 10 prosentista suositeltuun 90 prosentin maksimivaraukseen noin 45 minuutissa. Lataaminen ei siis juuri venytä stoppeja.

Volvo XC40:n Googlen kanssa yhdessä toteutettu Android-pohjainen infotainment-järjestelmä sisältää vahvan integraation Google Mapsiin. Sen avulla auto tunnistaa, jos akku ei riitä lähtöpisteestä perille ja ehdottaa sopivat latauspisteet sekä antaa latauspisteiden tarkat tiedot latausnopeuksineen ja vapaa/varattu-tietoineen.

Kokonaisuuden hahmottamiseksi käytimme muutamia eri sivustoja kartoittaakseni eri vaihtoehtoja ja varmistaakseni, että suunnitelma toimii. Latauspisteitä voi etsiä kartalta seuraavista palveluista: https://abetterrouteplanner.com/ ja https://latauskartta.fi/

Lataus maksetaan sovelluksella (tai tagilla)

Auton oman järjestelmän lisäksi tarjolla on suuri määrä eri palveluntarjoajien sovelluksia, joista voi tarkastaa latauspisteiden sijainnit. Ongelma onkin juuri runsaus, sillä lähes jokaisella palveluntarjoajalla on oma sovellus, jossa näkyy vain kyseisen palveluntarjoajan latauspisteet. Näitä samoja sovelluksia käytetään myös latauksen maksamiseen. Latasimme ennen reissua seuraavat appit: Virta, Fortum Recharge ja K-Latauksen. Palveluntarjoajilta voi ladata myös lataustagin, jolla homma sujuu suoraviivaisesti.

Prosessi pidemmille matkoille täyssähköllä voisi olla seuraava:
1) Hae reitti ja latauspisteet (auton navigointi ja/tai sovellus).
2) Tarkista latausajat ja reittivalinta. Optimoi reittiä mukavien pysähtymispaikkojen mukaan!
3) Varmista, että sinulla on sopiva maksutapa latauspisteille.
4) Ei kun ajamaan.

Bonusvinkki: Jos yövyt matkalla, selvitä etukäteen latausmahdollisuus ja sen nopeus, jotta aamulla lähtiessänne akku on täynnä.

Lämpötilan vaikutukset sähköauton kantamaan

Parin kuukauden kokemuksella Volvo XC40 on erinomainen talviauto. Auto lämpiää välittömästi ilmalämpöpumpun avulla ja penkinlämmittimet sekä ratinlämmitin ovat loistavat. Kun pakkasta on 20-30 astetta ja suksiboksi lisää ilmanvastusta katolla, kantama pyörii 200-250 kilometrin välillä. Kesällä kantama on 400 kilometrin paikkeilla. Pakkasella auto kannattaakin pistää lämpiämään ennen liikkeelle lähtöä latauspisteeseen kiinnitettynä. Tällöin sisätilojen lisäksi akusto lämmitetään ja akun kantama pysyy hyvänä pakkasesta huolimatta.

Lähtöaamu sarastaa

Ero auton kantamassa eri olosuhteissa on merkittävä. Käytännön kokemuksen perusteella äärioloissakin kantama Volvollamme on reilu 200 kilometriä.

Matkapäiväkirja: Täyssähköllä Lappiin päivässä

Auto pakattiin edellisenä iltana valmiiksi. Volvo XC40 on ulkomittoihinsa nähden mukavan tilava ja kun katolla on suksiboksi, menee mukaan erittäin paljon tavaraa. Meillä oli mukana todella paljon tavaraa mukaan lukien neljät laskuvälineet, lumivyöryvarustus reppuineen ja lapioineen. Matkalta mukaan tulisi vielä viikon ruuat.

Muista kolme asiaa automatkalle: matkaeväät, herkut, matkaeväät!

Vielä ennen matkaa ladattiin mukaan eväitä koko porukalle ruisleivästä porkkanaan, kurkkutikkuihin ja muutamiin herkkuihin. Kokemuksemme mukaan herkullisilla eväillä matkan teko sujuu mukavammin niin lapsilla kuin aikuisilla.

Pro tip of the day: äänikirjan kuuntelu on erinomainen tapa kuluttaa yhdessä aikaa ajellessa! Me vietimme matkamme Tylypahkan maisemissa. 😉

09:20 Lähtö Käpylästä

10:35 Ensimmäinen lataus Ionity Lahti – Pannukakku.

Ensimmäinen lataus Lahdessa Ionityn latauspisteellä piti olla (hyper)nopea, joka valitettavasti osoittautui aikamoiseksi pannukakuksi. Syystä tai toisesta (ehkä 25 pakkasastetta) lataus oli hyvin verkkainen (noin 1/10 maksimista). Koska meillä oli vain maltillinen lataustarve, luovutimme parinkymmenen minuutin kuluttua ja jatkoimme matkaa kohti Mikkeliä toivoen, että tulevat lataukset onnistuisivat paremmin.

12:45 Toinen lataus McDonald’s Mikkeli (Fortum Recharge) – I am loving it =)

Matka sujui mukavasti Mikkeliin ja keli oli upea! Saavuimme latauspisteelle ja iskimme auton letkun jatkeeksi. Lataus lähti käyntiin vauhdilla. Tervellisen Mäkkilounaan jälkeen mahan lisäksi oli täynnä myös auton akku. Suuntasimme kohti Kuopiota.

15:45 Kolmas lataus Kuopion uudessa Matkakeskuksessa

Kuopion Matkakeskus oli avautunut vain muutama viikko aiemmin. Hieno pytkinki ja sieltä löytyikin mukava kahvila, jossa pitää iltapäiväkahvitauko ja hieman jaloitella. Väreen hypelatauspisteellä auto latautui mukavalla vauhdilla. Reilun puolen tunnin kuluttua lähdimmekin jo suuntaamaan kohti yöpaikkaamme Vuokatin Aatelia.

Perillä olimme Vuokatin Aatelissa olimme hieman 19:00 jälkeen

Matkapäivä oli pitkähkö, mutta se oli samalla leppoisa. Kenelläkään ei ollut mennyt hermo ja taukoja oli ollut sopiva määrä. Tämähän siis toimii!! Menomatkalle halusimme yhden yöpymisen, ettei lomalle matkustaminen tuntuisi liian rankalta.

Seuraavana aamuna ajettiin viimeinen osuus Vuokatista Iso-Syötteelle ajettiin yhdeltä istumalta. Pikkuinen tauko pidettiin vielä Suomen virallisessa lettukahvipaikassa Tulitauossa. Heillä sattui olemaan kaiken lisäksi latauspiste kahvilan kyljessä!

Paluumatka Oulun kautta yhden päivän aikana

Lähdimme matkaan aamulla aikaisin ja saavuimme perille Helsinkiin reilut 10 tuntia myöhemmin. Päivän aikana pystyy siis ajamaan kovalla pakkasellakin noin 700-900 kilometriä.

Huomhuomhuom: Sähköautojen latausverkko on Oulun kautta ajaessa selkeästi tiheämpi ja vaatii huomattavasti vähemmän ennakointia.

Tulevaisuus on täällä tänään. On aika siirtyä vähäpäästöiseen liikkumiseen.

Matkustaminen sähköautolla vaatii aavistuksen enemmän valmistelua, mutta teki metkustamisesta mukavan leppoisaa: 2-3h ajamista ja lyhyt breikki. Tämän tyyppinen matkustaminen on todellakin mukavampaa perinteisen ajetaan niin pitkään kuin bensaa riittää eikä kukaan huuda suoraa huutoa. 😉 Nyt matka rytmittyy mukavasti ja kuskikin pysyy virkeänä.

Aivan Lapissa

Perillä nautittiin lumesta, upeista maisemista ja napakasta pakkasesta. Aiemmin matkamme suuntautuivat lähtökohtaisesti Alpeille. Nyt olemme tutustuneet Lapin kohteisiin uudestaan ja Lapissa on kyllä omaa taikaansa! Kokonaisuus oli upea!

-Anu ja Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s