Kattoremontti konesaumapeltikatolle

Talomme suurremontin yhteydessä vuonna 2017 uusittiin myös katto. Olemme kertoneet kattoremontista taannoin muiden töiden ohessa, mutta päätimme vielä kerran palata aiheeseen asiaan dedikoidun kirjoituksen merkeissä ja jakaa kokemuksemme.

Katosta on saatu yhteistyön merkeissä alennus.

18-kattoremontti-vanha-katto.jpg
*Kuvien käyttöön on lupa

Katto on ensimmäinen asia, jonka tulee olla kunnossa. Jos katto vuotaa, muu remontointi menee hukkaan, sillä vuotava katto pilaa kaiken.

Myynti-ilmoituksen perusteella tiesimme jo omaa puutaloa ostaessamme, että katolle pitää tehdä jotain. Myös tehty kuntotarkastus tuki tätä ajatusta. Kuntotarkastuksesta selvisi myös, että katon rakenne oli niin sanottu riskirakenne eikä yläpohja tuulettunut riittävän hyvin. Katon rakenne pitäisi siis huomioida remontissa myös jotenkin.

Kattoremontin kilpailutus

Konesaumapeltikaton tekijöitä ei kattotyypin harvinaisuuden takia ole aivan hirveästi liikkeellä. Katon teko on peltisepän käsityötä ja vaatii osaamista ja aikaa. Vaihtoehtona on toki erilaisia uudentyyppisiä kattoratkaisuja, jotka ovat nopeampia asentaa, mutta halusimme pysyä perinteisessä. Yhtenä syynä oli myös Käpylässä voimassa oleva kaava, joka suojelee talojen ulkonäköä. Kannatta selvittää rakennusvalvonnasta etukäteen, onko kattotyypin vaihtamiselle rajoitteita. Jäimme siihen ymmärrykseen, että peltisepän tekemä konesaumapeltikatto on pitkäikäisin ratkaisu, mutta myös kallein. Käytännössä per vuosi hinta eri kattoratkaisuilla on suurin piirtein sama. Konesaumapeltikatto pitää kuitenkin uusia harvemmin, hyvällä tuurilla vain kerran vuosisadassa.

Pyysimme tarjouksen kolmelta peltisepältä. Yritykset löytyivät Googlea, puskaradiota ja Facebookin Pelastakaa vanhat talot! -ryhmän keskustelua hyödyntäen.

Kaksi kolmesta yrityksestä kävi tutustumassa kohteeseen ja sen perusteella teki tarjouksen. Eroja löytyi siinä, miten räystäät tulisi tehdä, vaihdetaanko aluskatelaudoitusta ja voiko katon tehdä paksummasta pellistä.

Valinnassa päädyimme JP Peltitöihin. Loppujen lopuksi ratkaiseva tekijä oli asiantuntemus. JP Peltitöiden Jari on erittäin osaava, eikä ollut lähtökohtaisesti myymässä meille uutta kattoa vaan halusi löytää parhaan ratkaisun juuri meidän katollemme. Kävimme yhdessä katolla ja yläpohjassa tarkastamassa tilannetta ja mietimme eri vaihtoehtoja.

Kattoremontin laajuus

Kattoa tarkasteltaessa huomattiin, että se oli painunut osittain, yläpohja ei tuulettunut ja aluslaudoitus oli todennäköisesti lappeilla huonossa kunnossa. Kattopellit ja yläpohjassa näkyvät laudat ja rakenteet olivat kunnossa, mutta peltien saumat irvistivät osittain ja olivat löystyneet. Piilossa olevien rakenteiden kuntoa ei tässä vaiheessa voitu tarkastaa.

18-kattoremontti-ylapohja

Tässä kohtaa päätimme, että tehdään katto uusiksi ja kun olemme purkaneet rakenteita tarpeeksi, päätämme pitääkö tuuletusta jotenkin parantaa, ettei uusi laudoitus pääse huonoksi.

Mitä rakenteiden sisältä paljastui?

Kuten oli epäilty, katto ei lapetilojen kohdalta päässyt tuulettumaan ja laudoitus oli aika hapokkaassa kunnossa, kuten kuvasta näkyy. Tästä näkyy hyvin, miksi katon rakenteessa tulee huomioida tuuletusrako. Myös katon vinous selvisi täydessä mitassaan vasta peltikattoa purkaessa.

Oli siis selkeä tarve parantaa rakenteen tuulettumista sekä vaihtaa melkein koko aluslaudoitus. Kun homma laajeni näin kokonaisvaltaiseksi, piti miettiä myös lisäisimmekö vanhaan rakenteeseen aluskatteen. Haasteena oli, ettei kokonaisuus saisi ulkoisesti muuttua huomattavasti suojellun julkisivun takia.

Suunnitelma rakennesuunnittelijalta

Jarin kanssa mietimme eri rakennevaihtoehtoja ja häneltä tuli selkeä ehdotus ylhäältä alaspäin: pelti, Fel’x:n aluskate, uusi laudoitus, sopiva tuuletusrako, oikaistu koolaus. Pyysimme tähän vielä suunnitteluapua rakennesuunnittelijaltamme ja niin saatiin aikaan kokonaisuus, jolla ulkonäkö säilyisi ja tuuletus tulisi kuntoon.

Kattoremontti alkaa!

Peltikaton purun yhteydessä paljastui otsalaudoituksesta vanhat huopanaulat. Alunperin talossamme olikin siis ollut huopakatto.

Sitten päästiinkin uuden rakentamiseen. Aluslaudoitus uusittiin harvalaudoitukseksi, kuten aiemmin ja työ eteni vauhdilla.

Kattoremontti on iso rupeama ja säät eivät aina ihan suosineet. Olimme ja olemme kohta lähes neljä vuotta myöhemmin kokonaisuuteen erittäin tyytyväisiä! Nyt katto onkin sopivasti hapettunut muutaman vuoden ja olisi aika ryhtyä seuraavaan projektiin: katon maalaamiseen 😀

Mukavaa alkanutta kesää kaikille!

-Anu ja Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s