Ekoelämää puutalossa

Kaksi vuotta on vierähtänyt edellisesti kirjoituksesta. Elämä vanhassa hirsitalossa Käpylässä on soljunut maailman myrskyistä huolimatta rauhallisesti. Oma piha ja oma rauha ovat olleet kultaakin kalliimpia näin korona-aikana.

Vaikka blogi on hiljenyt, meno tontilla ei. Ihana kotitalomme on vaihtanut väriä, pihavajamme on kokenut täydellisen remontin ja saanut uuden kerroksen punamultamaalia päällensä, minkä lisäksi olemme parin kesän ajan muokanneet pihaa meidän tarpeisiimme sopivaksi. Kirjoittelemme näistä kokemuksista vielä myöhemmissä kirjoituksista lisää. Remontointi on meille rakas harrastus, joten uusia projekteja on tälläkin hetkellä suunnitteilla useampia. Mutta nyt haluamme kertoa siitä, mihin suuntaan blogi lähtee tästä eteenpäin.

“Hei maalattaisiinko talo ensi viikonloppuna?”… “Joo maalataan vaan!”

Kirjoitukset jakautuvat karkeasti kolmeen kategoriaan, joissa kirjoitamme omia kokemuksiamme ympäristö- ja ilmastoystävällisestä touhuamisesta:

  • Ilmastoystävällinen rakentaminen – Perinnerakentamista yhdistettynä moderniin tekniikkaan, tavoitteena rakentamisen pitkä elinkaari
  • Maatapitkin matkustaminen sähköautolla, junalla tai vaikka pyörällä. Haluamme jakaa omat kokemuksemme pienen hiilijalanjäljen matkustamisesta
  • Muut vinkit ja niksit kohti vähäpäästöisempää elämää

Rakennetaan isältä pojalle ja pojanpojanpojalle

Vanhan talon remontti on auttanut ymmärtämään, miten rakennetaan kestämään yli sata vuotta. Nykyinen kotimme on kohta sadan vuoden iässä ja todennäköisesti ei vielä edes elinkaarensa puolessä välissä. Massiivipuurunko toimii koko rakennuksen elinkaaren hiilivarastona.

Rakennuksen mahdollisimman pitkä elinkaari takaa pienet päästöt.

Tieto-taitoa terveen talon anatomiasta on kertynyt roppakaupalla oman kodin remontista sekä perheyrityksestämme, jossa olemme remontoineet ja rakennuttaneet useampia hirsihuviloita. Haluamme jakaa kaiken oppimamme myös muille.

Keväinen aurinko, terassi ja uuden (100v vanha) oven asennusprojekti

Rakentamisessa ja remontoinnissa estetiikan ja tunnelman ohella meille on tärkeää, että tehdyt valinnat kestävät aikaa. Oikeat materiaalivalinnat, järkevä (yksinkertainen) suunnittelu ja oikea rakennustapa ovat tässä keskeisessä roolissa. Miksi valita painovoimainen ilmanvaihto koneellisen sijaan, mikä merkitys materiaalivalinnoilla on ja miten yhdistetään vanhoja vuosisataisia rakennustapoja uusimpiin juttuihin. Tavoitteena on mahdollisimman pitkä elinkaari talollemme ja sitä kautta ympäristöään kunnioittava asuminen.

Haaveilemme maalämmöstä ja aurinkopaneeleista ja pyrimme ylipäänsä tekemään valinnat kestävin periaattein.

Nyt on VIIMEINEN mahdollisuus toimia

Viimeisen parin vuoden aikana olemme kokeneet todellisen ilmastoherätyksen. Ahdistuksen, toivottomuuden, toiveikkuuden ja suuttumuksen kautta ilmastoasiat ovat löytäneet pysyvän paikkansa meidän elämässämme.

Ympäristöä kunnioittava ja ilmaston huomioiva elämä ei ole luopumista ja askeettista vaan asioiden uudelleen ajattelemista ja oikeiden valintojen tekemistä.

Ratkaisut ilmastokriisiin ovat olemassa. Keskeistä on ottaa ne kaikki käyttöön – NYT. Se ei vaadi luopumista, vaan oman elämän ja arvojen uudelleenjärjestelyä. Olemme pudottaneet hiilijalanjälkeämme noin 13 000 kg CO2-ekv kerskakulutuksesta noin 2500-3000kg vuositasolle (https://elamantapatesti.sitra.fi/). Myös nämä päästöt hyvitämme kuukausittain Compensaten sovelluksen kautta.

Hiilijalanjälkemme on siis kolmessa vuodessa pienentynyt noin neljännekseen aiemmasta, mutta emme koe luopuneemme vielä mistään. Päinvastoin, elämästä on tullut maukkaampaa, värikkäämpää ja monin tavoin antoisampaa.

Kasvissyöntiä, sähköautoja ja uusiutuvaa kaukolämpöä

Kolme vuotta sitten siirryimme kertaheitolla kasvissyöjiksi ilmastosyistä. Myös tuolloin 3- ja 5-vuotiaat lapsemme. 🙂 Tämä vaati jonkun tyyppistä perehtymistä täysin uusiin raaka-aineisiin, mutta lopputulos on monipuolisempi, terveellisempi ja herkullisempi, kun aikaisempi lihan puputtaminen. Parhaat kasvisvinkit (kasvislasse, hampparit, pastat, yms. arkiruoat!) koko perheen käännyttämiseen tulossa myöhemmin!

Vuonna 2018 automme vaihtui Volvon lataushybridiksi ja tällä viikolla meille saapui täyssähkö-Volvo XC40. Tätä on odotettu. Auto on meille välttämättömyys, sillä toinen aikuisista tarvitsee työssän autoa ja osa harrastuksistamme (laskettelu) vaatii auton. Helsingissä liikumme kuitenkin pääasiassa julkisilla (heti koronan helpottaessa) ja polkupyörillä.

Lomamatkailu on meille todella tärkeä osa elämää. Matkustamisen päästöistä 75 prosenttia syntyy lentomatkustamisesta. Tästä syystä loppuvuodesta 2019 päätimme, että paljon matkustava perheemme ei lähtökohtaisesti enää lentomatkusta.

Lennoista luopuminen on yksityishenkilön suurin yksittäinen ilmastoteko ja tähän meidän kaikkien pitäisi tähdätä.

Tämä tavoite on tietenkin ollut poikkeuksellisen helppo pitää näin koronavuonna, mutta matkailu käynnistyy jälleen. Ja kun se käynnistyy, harras toiveemme on, että muidenkaan lentomatkailu ei palaudu entiselleen.

Anu ja pyydaa Alpeilla

Jatkossa lomamatkamme vapaalaskemaan Norjaan, Alpeille tai vaikka kiertelemään Keski-Eurooppaa tullaan tekemään sähköautollamme. Jaamme vinkit matkojen suunnitteluun sähköautojen latauspisteiden selvittelystä ajojen aikatauluttamisiin ja vaikka parhaisiin junayhteyksiin kirjoituksissamme.

Lähde mukaan matkalle kohti parempaa tulevaisuutta!

Jos siis kiinnostaa vanhassa talossa asuminen, kestävät valinnat ja ennen kaikkea mukava elämä, niin kannattaa lähteä mukaan meidän matkaan kohti touhukasta ja parempaa tulevaisuutta!

-Anu ja Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s