Keittiön viimeinen silaus

Keittiömme on ollut käyttövalmis jo joulukuulta asti, mutta viimeistely on venyi pitkälle kevään puolelle.

Eniten harmaita hiuksia aiheutti oven kiinnittäminen astianpesukoneeseen, joka vaati hieman soveltamista, sillä Siemensin pesukone, Ikean asennuskiskot ja A.S.Helsingön ovet eivät suoraan keskustelleet keskenään. Kun asiaa vihdoin lykätty viikkotolkulla eteenpäin, niin muutaman tunnin ähkimisen ja puhkimisen jälkeen ovi ilmestyi myös integroituun astianpesukoneeseen.

Aamiaispöydän kunnostus

Keittiömme on reilun kokoinen ja niinpä halusimme keittiöön pienen ruokapöydän aamupalaa varten. Rakastamme huonekaluja, joilla on tarina ja pyrimme välttämään uusien ostamista, mikäli vanhassa on vielä elämää jäljellä.

Keittiönpöytämme löytyi sattumalta erään mökkireissun yhteydessä viime kesänä Matin kotitilan navetan alakerrasta. Pöydän on alunperin tuonut 30-luvulla Forssasta Matin isoäiti ja isoisä. Pöydän pinta oli vuosien ulkoruokinnan jälkeen hurjassa kunnossa ja lopulta myös jalat irtosivat pöytätasosta, kun yritimme kuljettaa pöytävanhusta Käpylään.

Pöydän pinnat hiottiin lopulta puulle, sillä vanha maali oli jotain erikoista öljypohjaista emmekä uskoneet minkään maalipinnan siihen enää kunnolla tarttuvan. Ensin pinnoista irroitettiin irtimaali siklillä ja sen jälkeen hiottiin puulle.

Jalat ja pöytälevy liimattiin kasaan puuliimalla, joka osoittautuikin hämmentävän napakaksi tavaraksi. Sattui nimittäin niin, että hionta- ja liimaustyö suoritettiin kellarissamme ja kun lähdimme kantamaan pöytää yläkertaan huomasimme, ettei pöytä mahtunut ulos kellarin pikkuruisista ovista.

Niinpä kaksi jalkaa piti irrottaa uudelleen. Liima oli kuitenkin ehtinyt vajaassa vuorokaudessa napata niin tiukkaan kiinni, ettei kyseessä ollut mikään ihan pikkuhomma.

Pro tip of the day: puuliima irtoaa, kun sitä kostuttaa reilulla vedellä

Kalkkimaalia pintaan

Lopulta pöytä saatiin kannettua sisälle ja liimattua uudelleen. Sen jälkeen olikin maalipinnan vuoro. Halusimme säilyttää pöydän vanhan fiiliksen, emmekä missään tapauksessa halunneet sotkea vanhaan pöytään mitään muovisidosaineita. Niinpä maaliksi valikoitui Suomen Luonnonmaalien Kalustekalkkimaali Chalk Paint ja Kalustevaha.

Kyseessä on tosiasiassa liitumaali (Chalk Paint). Ilmeisesti ensimmäisillä maahantuojilla on sattunut käännöskukkanen, mutta nyt termi on jo ehtinyt sen verran vakiintua asiakaskunnan keskuudessa, ettei kukaan enää viitsi yrittää lanseerata “liitumaalia”.

Kalkkimaali jättää hyvin kalkkimaisen mattapinnan maalattavalle pinnalle. Maali on todella pigmentoitua, minkä vuoksi yksi maalikerros riittää yleensä mainiosti. Ajan kuluessa maali kuluu kauniisti osittain pois.

Kalustekalkkimaalilla maalatessa kannattaa olla reipas. Maali kuivuu nopeasti ja pinta tulee epäsiistin näköiseksi, jollei maalia työstä kalusteen pintaan vauhdikkaasti. Kalkkimaali jättää pinnan hyvin huokoiseksi, minkä vuoksi pelkällä kalkkimaalilla käsitelty pinta ei suojaa esimerkiksi kosteudelta.

Maalin kuivuttua pinnan voi käsitella kalustevahalla, joka tuo pinnalle kulutuskestävyyttä ja hylkii nestettä. Suomen luonnonmaalien Kalustevahan käsittely on todella helppoa. Vaha hierotaan pintaan nukkaamattomalla kankaalla. Vaha kuivuu 20-60 minuuttia, minkä jälkeen pinta kiillotetaan puhtaalla kankaalla. Ja kas: pöytä on käyttövalmis!

Valmis keittiö

Nyt iki-ihana keittiömme on valmis ja yksi ehdottomista lempihuoneistani talossa. Ikkunanaluspenkillä on ihana paistatella iltapäivän auringossa ja kuikuilla kohti puutarhaa.

9O9A5388
Tällä penkillä on ihana katsella puutarhaa tai jutustella kokin kanssa.
9O9A5406
A.S. Helsingön ovet ja vetimet sekä Tapwellin hana ja allas.
9O9A5407
Ikkunanaluspenkki on myös lasten lemppari. Siitä pääsee hienosti mukaan ruuanlaittopuuhiin, turvallisen etäisyyden päässä liedestä. Nurkassa näkyy ihana Festivo.
9O9A5397
Valmis aamiaispöytä paikoillaan.

-Anu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s