Tee-se-itse: Parrusta TV-tasoksi

Pidemmän aikaa olohuoneesta on puuttunut TV-taso. Emme halunneet mitään kaupan valmisratkaisua, vaan sen piti olla itse tehty. Olen tehnyt perheyritykseemme Hawkhillille useampia TV-tasoja, jotka ovat onnistuneet mukavasti. Rima oli siis korkealla, kun alettiin tekemään TV-tasoa omaan olohuoneeseen. Ehkä juuri tästä riman korkeudesta johtuen homman aloittaminen olikin lykkääntynyt jo jonkin aikaa.

Siitä se ajatus sitten lähti

Vajasta talomme  välipohjassa ollut rouhea parru. Johonkin kivaan sitä pitäisi käyttää.

40-tv-taso-01_palkki
Välipohjan entinen jäykistävä palkki. (disclaimer: Poistetun jäykistävän palkin tilalle rakennesuunnittelija mitoitti useita 48x198mm palkkeja ja vielä ristiin jäykistävät koolaukset. Talomme ei siis ole sortumassa.)

Strategiset mitat olivat noin 100x230x6000 mm. Kun näin palkin uudestaan totesin, että tämä on riittävän hienoa puutavaraa meidän TV-tasoon.

Koska tavara oli niin paksua keksin, että kannen ja jalat voisi tehdä samasta tavarasta ja upottaa jalat kanteen tukevan rakenteen saavuttamiseksi. Tämän tarkempaa suunnitelmaa ei mielestäni tarvittu.

TV-tason mittasuhteet

Haastavin homma huonekalujen tekemisessä on mielestäni oikeiden mittasuhteiden löytäminen. Hienonkin puutavaran voi pilata esimerkiksi tekemällä pöydästä liian matalan tai korkean suhteessa korkeuteen.

40-tv-taso-02_palkin mittaus

Mikään kotiverstaamme työkalu ei olisi pystynyt katkaisemaan parrua yhdellä leikkauksella, moottorisahaa lukuunottamatta. Hetken pohdinnan jälkeen totesin, että vaikka Husqvarnan jälki on sopivaa hirsimökin veistämiseen, se ei ehkä sovellu TV-tasoomme. Piirsin suorakulmaa hyödyntäen viivan kiertämään parrua ja leikkasin sen poikki kahdella vedolla käsisirkkelillä.

40-tv-taso-05_palkin merkkaus

Pöydän pituus oli tiedossa olohuoneen mittojen perusteella. Seuraavaksi sahasin jalat ennemmin hieman liian pitkiksi, että niissä olisi tarvittaessa varaa lyhentää.

Hetken mallailun jälkeen ja Vaimon mielipidettä kuultuani totesin, totesin että hyvältä näyttää. Jalat olivat sopivan pituiset ja tason ylitys oli sopiva suhteissa jalkojen sijaintiin.

Jalkojen upotus kanteen

Seuraavaksi piirsin jalkojen paksuiset viivat sopiville kohdille tasoon. Sitten säädin käsisirkkelin terän syvyyden viiteen senttiin ja ajoin tason täyteen uria.

Seuraavaksi kaivettiin esiin puukko, vasara ja taltat. Niillä oli tarkoitus naputella juuri sirkkelillä ajetut puusoirot pois.

40-tv-taso-08_upotusten koloaminen

Aloitus on tärkeä. Tein ensin linjaan tarkan linjan kohtaan, josta halusin puun halkeavan. Kun saat puun lohkeamaan alkuun linjassa, loppu tulee kuin itsestään.

Lopuksi viimeistelin pohjan tasaiseksi, jotta jalat istuvat paikalleen hyvin.

40-tv-taso-10_koloaminen2.jpg

Loppujen lopuksi tähän projektiin meni noin kaksi tuntia. Suunnittelu ja makustelu otti aikaa noin pari kuukautta.

Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä.

 

WhatsApp Image 2018-04-01 at 21.48.00

Lopputulos oli mielestäni hyvä. Vaimo oli myös erittäin tyytyväinen, joten projekti onnistui siis erinomaisesti!

-Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s