Remonttikuulumiset IV – perjantaina naula päähän!

Remontin loppukiri oli niin hurja, että blogi jäi pahasti jälkeen. Nyt palataan siis hieman menneeseen ja jatketaan marraskuun lopusta eteenpäin.

Kuisti sai ulkokuoren ja Villa Aina uudet ikkunat

Ennen kuin talvi iski pahasti, ehtivät timpurit lisätä vanhan kuistin ulkokuoreen tuulensuojalevyn (Tuulileijona), koolauksen ja uuden laudoituksen.

20171116_061927725_iOS.jpg

Tässä vaiheessa myös ikkunoiden vaihtaminen oli kovassa vauhdissa. Ikkunoiksi valitsimme Sydänpuun laadukkaat ikkunat. Päädyimme näihin ikkunoihin perinteisen rakennustavan, arvosteluissa korkeaksi kehutun laadun ja erinomaisen asiakaspalveluksen takia. Näistä ikkunoista ja kokemuksistamme kirjoittelemme laajemmin erikseen.

Itse vaihtaminen sujui vauhdikkaasti yhden päivän aikana. Vanhat ikkunat nostettiin pois, karmit sahattiin palasiksi ja uudet ikkunat tilalle. Ikkunoiden profiili muuttui sen verran, että osa smyygeistä (ikkunoiden sivussa olevat puut) jouduttiin vaihtamaan uusiin.

Vaihtoon menivät myös pienemmät yläkerran ikkunat. Talo näytti heti huomattavasti ryhdikkäämmältä ja sisällä alkoi jo olla lämmin! Vaikka emme olleet aiemmin huomanneet, niin vanhoista ikkunoista oli ilmeisesti käynyt aikamoinen veto.

Ikkunoiden yksityiskohdat ovat upeat ja useampi ohikulkeva naapuri on jo ihastellut niiden ulkonäköä. Keväällä jatkuu ulkokuoren viimeistely maalaustöillä.

#Lipeäälattiaaneikalalle

Olimme jo käsitelleet keittiön lattian, mutta nyt oli vuorossa loput 105 m2.

Homma alkoi siivoamisella, joka veikin yllättävän monta tuntia. Kun suojaukset oli poistettu, todettiin lattia kärsineen suojauksista huolimatta sen verran, että pintaa oli pakko hioa ennen lipeöintiä.

Hionta tehtiin käsin ja tasohiomakoneella.

Lipeää lattiaan

Lipeä on perinteinen tapa käsitellä mäntylankkulattia. Lipeä estää mäntylattiaa kellastumasta ja pitää sen siis vaaleana. Se myös lisää hieman laudan kovuutta.

03_lipeointi-4

Ennen lipeöintiä korjailtiin muutama oksanreikä. Valitsimme alakertaan erittäin laadukkaan lautalattian Lopen rakennuspuulta, mutta yläkertaan asensimme rautakaupan mökkilaatuisen lautalattian. Molemmat ovat omalla tavallaan upeita. Alakerran oksaton, leveä ja pitkistä lankuista koostuva lattia on ylellinen ja sopii hienosti “edustustiloihin”. Yläkerran oksaisa lattia puolestaan tuo elävyyttä makuuhuoneisiin.

*Huom* Lipeä on vahvasti emäksinen, joten käytä suojavälineitä (hengityssuojain, kumihanskat ja suojalasit).

04_lattian_lipeointi-4

Seuraavaksi levitettiin Convoyn lattialipeää pensselillä jatkovarren avulla. Lipeää kannattaa käyttää reilusti. Kuten maalatessakin, tässäkin hommassa kannattaa käsitellä 2-3 lautaa kerrallaan ja viimeistellä laudat syiden suuntaisella vedolla. Lopputulos on parempi näin!

Löysimme hyvän ohjeen lipeöintiin Pihkala-blogista.

Lipeöinnin jälkeen seuraavana päivänä hinkattiin ylimääräinen pintaan noussut kalkki punaisella karhunkielellä jatkovarren kanssa pois.

Öljyvahaa sopivassa suhteessa

Tämän jälkeen lattia imuroidaan ja pintaan levitetään Osmo Colorin öljyvaha. Sekoitimme isoon purkkiin (2,75 litraa) kirkasta silkinhimmeä öljyvahaa vajaan desin Osmo Colorin puuvahaa sävyssä Lumi. Tämäkin idea saatiin Pihkala-blogista. Näin saatiin kevyesti vaaleaan sävyttävä kokonaisuus. Pohjalla oleva lipeä tekee mäntylattiasta jo lähtökohtaisesti vaaleamman.

Öljyvaha levitettiin Osmo Colorin omalla erittäin hienolla telalla ja jatkovarrella. Työ on maalaamiseen verrattuna todella tarkkaa.

Työ tekijäänsä opettaa:

  1. Aloita laidasta ja käsittele laidat leveällä pensselillä.
  2. Me totesimme, että paras on käsitellä 2,5 lautaa kerrallaan. Ajatuksena on, että tehdään aina puoli lautaa päällekkäin, jottei jää käsittelemättömiä kohtia. Läpikuultavassa öljyvahassa on vaikea (ellei mahdoton) huomata, jos jokin kohta jää käsittelemättä.
    • VINKKI! Laita pensseli merkiksi kolmannen ja neljännen laudan rajalle, jotta tiedät koko ajan mitä lautoja ollaan työstämässä
  3. Tarkista, ettei laitaan jäänyt telasta raitoja ja tarvittaessa korjaa pensselillä
  4. Toista kohtia 2. ja 3.

Värjätyn öljyvahan annettiin kuivua vuorokausi, minkä jälkeen tehtiin vielä yksi käsittely kirkkaalla silkinhimmeällä öljyvahalla.

Lattian pitäisi antaa tämän jälkeen olla rauhassa viikko, jotta se kovettuu kunnolla. Tämä toki on hieman haastavaa kesken remontin. Suojasimme lattiaa esimerkiksi listoituksen ajaksi pahvilla ja matoilla. Tämän jälkeen suojaus poistettiin heti. Käsittely kesti hyvin, eikä jälkiä jäänyt.

Erityisesti alakerrassa käsittely onnistui hienosti ja lopputulos on upea!

Karmien hionta ja pohjamaalaus ennen listoitusta

Ovien karmit piti hioa, pohjamaalata ja asentaa ennen listoitusta, joten sen aika oli nyt!

This slideshow requires JavaScript.

Ovien karmeista piti poistaa reilu määrä nupinauloja, joilla vanhat pinkopahvit olivat olleet karmeissa kiinni. Tämän jälkeen siklillä työnnettiin isoimmat maalirämmäleet pois ja autettiin hieman leveällä taltalla.

05_sisa_listoitus-5

Sitten hiottiin muutama tunti epäkeskolla hiomakoneella ja käsin. Karmeja oli yhteensä 10 kappaletta.

Kilometri listoja

05_sisa_listoitus-4.jpg

Timpurimme Simppa sanoi taannoin, että pieneen taloomme menee kilometri listaa. Pidin sitä vitsinä, kunnes aloin laskemaan tarvittavia määriä.

This slideshow requires JavaScript.

Tarvittiin jalkalistat lattioihin, kattolistat (holkkalistat) sekä peitelistat ikkunoihin ja oviin. Jalkalistat ja peitelistat valittiin samalla profiililla, jotta ne sopivat yhteen. Jalkalistan ja peitelistan ero on, että jalkalistassa alalaidan reuna on terävä, kun taas peitelistassa se on pyöristetty.

Koska pinkopahvitetut hirsiseinät eivät ole suoria, eivätkä ovien karmit ole saman paksuisia seinien kanssa, piti suureen osaan oviaukoista sahata vielä peitelistojen lisäksi niin sanottu smyygi, jotta kokonaisuus näyttää hyvältä.

05_smyygi.jpg

Ja niin kaikkien erilaisten listojen kokonaisuus johti siihen, että listojen meni taloon loppujen lopuksi noin 700 metriä. Aivan kilometriin asti emme yltäneet.

Naula päähän perjantain kunniaksi

00_naula_paahan

Erään remonttiperjantain päätteeksi asensin nopeasti portaiden alle aiemmin asentamatta jääneet lattialaudat. Ylös noustessani löin kirjaimellisesti naulan päähän. Siihen oli hyvä päättää remonttiviikko ja ihmetellä kuinka syvä reikä sitä takaraivoon tulikaan, kun paperitollo toisen perään muuttui punaiseksi. Rakas vaimoni kommentoi asiaa puhelimessa varsin huolettomasti “No onneksi sulla on se jäykkäkouristusrokote voimassa, kun astuit silloin rempan alussa naulaan” ja jatkoi omilla jutuillaan eteenpäin. Pistin paperitollon päälle pipon ja lähdin hakemaan lapsia päiväkodista. Näin meillä.

Pian lisää remonttimuisteloita!

-Matti

Advertisement

One thought on “Remonttikuulumiset IV – perjantaina naula päähän!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s