Viemäriputken viimeinen kosto

Alunperin ajatus vaihtaa kaikki putket talossa lukuun ottamatta kellarin lattiavalussa kulkevaa osaa, jotta saadaan remontti tässä vaiheessa rajattua vähän pienemmäksi. Putkimiehemme kuitenkin arvioi putken sisään kurkatessaan, että se on valmis. Ei auttanut kuin piikata kellarin lattia auki.

01-1-kellari-alku-piikkaaminen_puutalo
Piikkaa, kaiva, pumppaa tyhjäksi, toista.

Kellarin ohut lattiavalu piikattiin auki ja lapiolla mätettiin alta löytyvää maata ikkunasta ulos ja isommat kivet ämpärillä kantaen, jotta viemäriputki saatiin esille. Ensin ongelmana oli löytää putki ja sen jälkeen kohta, jossa mätä putki kohtaa muoviputken. Tiesimme nimittäin, että kaupungin tarkastuskaivosta kohti taloa lähti uudempi muoviputki.

Lisäyllätys kaivaessa oli vastaan tullut pohjavesi. Hetken piikkauksen jälkeen kellariin ilmeistyi pieni uima-allas. Ratkaisu oli kaivaa reilusti syvempi kohta ja pistää uppopumppu hommiin. Näin saatiin uima-allas hetkeksi tyhjennettyä, jotta kaivuutyö eteni paremmin.

20171107_135957476_iOS.jpg
Meinasi huumori loppua jossain vaiheessa…

Lopulta kävi ilmi, että mätä teräsputki kohtaa muoviputken jossain talomme ulkopuolella. Ja niin tontille tilattiin kaivinkone, joka kaivoi talon ja tarkastuskaivon välisen teräsputken esiin ja putki vaihdettiin muoviputkeen. Samalla liejuisen maa-aineksen tilalle vaihdettiin sepeliä. Tämä kaikki tapahtui vajaassa päivässä!

Kellarin uima-allas kuivui, kun vesi pääsi sepelin seassa valumaan pois talon alta. Jes! Seuraavaksi putkari vaihtaa kellarissa putken ja seuraillaan pysyykö kellari vastedes kuivana.

Positiivisena sivutuotteena kaivinkone pyyhkäisi vanhat portaiden rippeet pois tontilta!

Loppujen lopuksi tämä ei ollut niin kamala harjoitus, kun olisi kuvitellut, mutta hieman ahdisti muutaman kerran. Opimme paljon uutta vanhuksestamme:

  • Pohjavesi on käytännössä talon perustusten tasolla, joka on noin 30cm lattiavalun tasolta
  • Teknisen tilan alta vesi ohjautuu tällä hetkellä pois uuden viemäriputken sepelien seassa
  • Kalliota löytyi paikoitellen lattian alta

Onpahan sitten kunnolla tehty tämäkin!

-Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s