Onnistuuko pinkopahvitus insinööriltä ja juristilta?

Puukuitulevy hyvä alusta pinkopahville

Alakertaan haluttiin perinteistä tunnelmaa puukuitulevyllä ja pinkopahvilla.

Hirsirungon päälle asennettiin siis kaksikerrosta Huokoleijonaa (12 mm puukuitulevy). Puukuitulevy on lisäeristyksen ohella hyvä asennuspinta pinkopahville. Pinkopahvi voidaan asentaa myös suoraan hirsiseinän tai lautaseinän päälle. Silloin tulee käyttää nupinauloja.

Työvaihe jota olimme jännittäneet remontin alusta asti – Pinkopahvitus

Remontin alusta lähtien pinkopahvitus oli jännittänyt meitä. Emme olleet koskaan edes tapetoineet mitään, joten pidimme tätä työvaihetta kaiken lukemamme perusteella infernaalisena. Asennustapoja on useampia. Valtaosa internetin pinkopahvitusohjeista perustuu nupinauloilla asentamiseen. Me valitsimme asennustavaksi maalarimestari/pinkopahviguru Kalevi Järvisen puukuitulevyyn ohjeistaman liimaamisen.

Tarvikkeet

 • Ypapin Paavo pinkopahvia 450g/m3
 • Mattoveitsi leikkaamiseen
 • Linjaari tai muu pitkä suora, jota vasten leikata
 • Muovilasta pinkopahvin kiinni työntämiseen
 • 2 kpl isoja pensseleitä (liiman levittäminen ja veden pirskottaminen)
 • Vatupassi, jolla tarkastetaan, että ensimmäinen vuota saadaan seinälle suoraan

Paavo pinkopahvia löytyy nykyään rautakaupoista. Pinkopahvin, kulmapalat, nupinaulat ja nupinauhat sekä ohjeen asennukseen saa Domusclassicasta. Heiltä saa myös vinkkejä asennukseen. Samalla reissulla mukaan tarttui lipeät, ilmanvaihtoräppänät ja iso kasa ideoita tulevaan sisutamiseen. Suosittelemme lämpimästi!

Valmistelut – edellinen ilta

Edellisenä iltana kävin leikkaamassa ja kostuttamassa pinkopahvit. Illalla ohjeiden lukeminen tuntui ylitsepääsemättömältä ja rakas vaimoni tiivisti ohjeen näin:

07-pinkopahviohje.jpeg

Pro tip of the day.

Kostuta pinkopahvi ennen vuotien leikkaamista. Jos leikkaat pinkopahvin ensin, menee se heti takaisin rullalle. Pinkopahvi on sopivan märkä, kun se ei enää itsekseen taivu rullalle.

 

 

Pinkopahvivuotia leikatessa ei kannata olla turhan tarkka. Kyse ei ole millimetripelistä, ylä- ja alalaidan peittävät jokatapauksessa listat. Älä siis käytä turhaan aikaa millilleen oikein mittaamiseen (kuten minä alkuun käytin).

07-liiman levittaminen puukuitulevyyn_puutalo.jpg

Kuten nupinauloilla kiinnitettäessä, myös liimatessa pinkopahvi kiinnitetään vain ylä- ja alalaidasta sekä pystysaumoista. Liimaa tulee noin 15 cm leveydeltä näihin kohtiin. Puukuitulevyyn levitetään ensin kerros liimaa näille alueille (ylä- ja alalaita + pystysaumat) ja annetaan liiman kuivua läpinäkyväksi. Näin puukuitulevyyn tulee kiinteä tarttumapinta, johon pinkopahvi kiinnittyy.

Pinkopahvivuodan leveys on 150cm. Teimme pitkällä vatupassilla ja timpurinkynällä pystyviivat 150cm välein puukuitulevyyn, jotta liima tulisi levitettyä oikeisiin kohtiin.

Tämä vaihe kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, jotta tartuntapinta on valmis seuraavan päivän asennusta varten. Kuivuminen kestää tunteja, mutta asennuksen kannalta mitään enimmäisaikaa ei ole.

Kulmapalojen tekeminen

Kulmapaloja voi ostaa valmiina, tai ne voi tehdä pinkopahvista itse. Mitataan huoneen korkeus + 5cm mittainen vuota. Leikataan noin 20 cm leveä kaistale. Taita kaistale puoliksi (valkoinen puoli sisällä) niin, että saat yhden 10cm leveän ja huoneen korkuisen kulmapalan. Tämä kaistale liimattiin huoneen nurkkaan. Kulmapalaa ei kastella, jotta kulmasta saadaan taitettua terävä.

Pinkopahvin asentaminen

Edellisenä iltana kastellut ja kostumaan jätetyt vuodat olivat lattialla odottamassa oikeassa järjestyksessä. Seuraavaksi lisätään seinille tuore kerros liimaa yksi vuodan paikka kerrallaan (edellisten kuivuneiden liimakohtien päälle) ja nostetaan yksi vuota kerrallaan seinälle. Tämä onnistuu yksin, mutta pinkopahvin repeytymisen estämiseksi suosittelemme tekemään sen kahdestaan.

Huoneistossa ei saisi olla kauhean kuuma, jotta pinkopahvi ei kuivu liian nopeasti. Jonkun suosituksen mukaan paras lämpötila olisi 15C. Meillä talossa oli normaali 20 astetta ja ongelmia ei tullut.

07-pinkopahvitus hyva kuva_puutalo
Vasemmalla asennettu pinkopahvi, keskellä liiman levitys, oikealla edellisenä päivänä asennettu kuivunut liimapohja

Pinkopahvivuodan kiinnitys seinälle

Aloitetaan ikkunoiden ylä- ja alapuolelta tai oviaukon yläpuolelta. Tämän jälkeen edetään kohti nurkkia. Työjärjestyksestä löytyy hyvä ohje esimerkiksi Museovirastolta.

07-pinkopahvi-museovirasto-korjauskortti 18
Kuvassa käytetty ylä- ja alalaitojen kiinnitykseen nauloja. Puukuitulevylle asennettaessa voidaan käyttää näissä paikoissa liimaa. Kuvat lainattu Museoviraston korjauskortti 18:sta. Yläpuolella linkki.

Kun pinkopahvi on nostettu seinälle valkoinen puoli jää näkyville. Tätäkin speksattiin useamman kerran, sillä yhdessäkään ohjeessa ei yksiselitteisesti kerrottu kummin päin pinkopahvi asennetaan. Nyt muutaman huoneen asentaneena, ajatus siitä, että asentaisi pinkopahvin toisin päin tuntuu aivan älyttömältä. Näin työ tekijäänsä opettaa.

Vatupassilla voi varmistaa, että pinkopahvi on suorassa.

07-pinkopahvi yla

Vuodan kiinnitys kumilastalla:

 1. Paina vuota ylälaidasta keskeltä kumilastalla kiinni
 2. Etene yläviistoon työnnellen toiseen laitaan ja toista toiselle puolelle
 3. Leikkaa alalaita sopivan mittaiseksi mattoveitsen ja linjaarin avulla
 4. Paina alalaidan keskikohta kiinni seinään ja etene laidoille alaviistoon työnnellen
 5. Seuraavaksi aloita vuodan laidan painaminen kiinni keskeltä. Työnnä suoraan sivulle ja etene alas, jonka jälkeen toista toimenpide ylös ja vaihda puolta
07-pinkopahvi alkuun näyttää karulta_puutalo
Lopputulos näyttää alkuun aivan hirveältä

Anna pinkopahvin nimensä mukaan pingottua muutama päivä, niin rypyt ja pullistumat katoavat! Pahin virhe, minkä voit tehdä (ja minä tein) oli yrittää korjata näitä ryppyjä jotenkin. Tällöin pahvi menee oikeasti ryppyyn ja pysyy rypyssä. Onneksi opin kerrasta.

Ohennusten tekeminen

Pinkopahvien toinen laita on suoraan ohennettu. Kulmissa ja aukkojen kohdalla pitää toinen laita kuitenkin ohentaa.

 

Ohentaminen tapahtuu linjaarilla ja mattoveisellä tekemällä viilto valkoiselle puolelle ohennettavaan laitaan noin 1cm laidasta. Viilto pitää mennä puoliksi pahvin läpi. Tämän jälkeen repäistään pahvi ns. harmaalle puolelle. Kuulostaa haastavalta, mutta ei todellakaan ole.

Viimeistellään tasoittamalla

Jos kuivumisen yhteydessä jokin liimasauma on irronnut, voi siihen lisätä liimaa ja painaa sen paikalleen ennen tasoittamista.

Saumat voi tarvittaessa tasoittaa kevyesti esimerkiksi Tikkurilan LH:lla ja hieraista tasaiseksi. Lopputulos on hieno, vaikka märän pinkopahvin hajussa oli vähän kestämistä.

Pinkopahvin voi tapetoida ja maalata suoraan. Pohjamaalia ei tarvita.

Miten meni?

Tolkuton ennakkopanikointi meni täysin hukkaan. Kun vihdoin olimme ymmärtäneet, mitä ohjeissa lukee, niin pinkopahvittaminen on itseasiassa nopeaa ja helppoa puuhaa. Verrattuna kipsilevyyn aikaa säästyi, sillä pinkopahville riittää vain hyvin kevyt saumojen tasoitus. Tämäkään ei ole välttämätöntä, jos ei halua täysin tasaista seinää vaan tapetin saumojen kaltaiset pystysaumat eivät häiritse.

Pinkopahvi on itseasiassa varsin armollista materiaalia.

-Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s