Remonttikuulumiset – kohti pintatöitä

Kaksi viikkoa on taas vierähtänyt ja on hieman huono omatunto, kun emme ole ehtineet kirjoittaa blogia. Olemme tehneet töitä työmaalla kolmessa vuorossa kirjaimellisesti, mikä selittänee hiljaiseloa.

Yläkerran seiniin eristeet, levytys ja tasoitus

Timpurit asensivat yläkerran väliseinien rungot ja kipsilevyt toiselle puolelle seiniä. Sähkäri kävi tekemässä pistorasioiden ja valokatkaisijoiden vedot valmiiksi. Tämän jälkeen me laitoimme seinien sisään 50 mm Ekovillan selluvillalevyt äänieristeeksi, minkä jälkeen seinät levytettin myös toiselta puolelta.

04-ekovillat seiniin_puutalo.jpg

Tämän jälkeen edessä oli armoton määrä (noin 200 m²) tasoittamista, hiomista, tasoittamista ja sen jälkeen maalaamista.

Pro tip of the day.

Käytä saumanauhan asentamiseen harmaakantista Tikkurilan J-tasoitetta. Käytä J:tä niin vähän kun voit, koska sen hiominen on rankkaa. Varsinainen tasoitus ja hiominen tehdään punakantisella Tikkurilan LH-tasoitteella.

Alakerran seinien puukuitulevytys

Alakerrassa halusimme tehdä asiat erittäin perinteisesti. Kipsilevy ei oikein sovi tyyliltään hirsitaloon, minkä lisäksi se voi halkeilla helposti hirsirunkoisessa talossa talon eläessä. Kipsilevy olisi myös edellyttänyt liukukoolauksia ja olisi pienentänyt alakerran pinta-alaa.

Hirsirungon päälle asennettiin siis kaksikerrosta Huokoleijonaa (12 mm puukuitulevy). Sähkövedot lovettiin ensimmäiseen kerrokseen ja toinen kerros peitti kaikki sähkövedot.

Puukuitulevyn asennus oli leppoisaa. Kevyitä levyjä oli helppo työstää käsisahalla, mattoveitsellä, käsisirkkelillä ja pistosahalla. Levyt nostettiin hirsiseinälle ja naputeltiin naulapyssyllä huopanauloilla kiinni.

Tarkoitus ei ole saada suoraa seinä vaan taipuisa puukuitulevy myötäilee hirsiseinän muotoja. Puukuitulevy on hyvä asennuspinta pinkopahville ja tuo taloon lisäeristystä.

Pro tip of the day: Vedä levyihin viivat vaakaan hirsien kohdalle, jotta naulojen ampuminen on helpompaa. Muuten tulet osumaan hirsien väleihin ja suurempiin halkeamiin.

Paljon pelätty pinkopahvitus

Pinkopahvi on olennainen osa perinnerakentamista. Se oli suosiossa 1950-asti ja on jälleen tekemässä paluuta. Pinkopahvia löytyy suurella varmuudella mummolan seinästä ja esimerkiksi vanhoista rintamamiestaloista. Pinkopahvi on ekologinen luonnonmateriaali, joka elää. Mikäli päädytään puukuitulevyttämiseen kipsilevyn sijaan, pinkopahvi on välttämätön, jotta seinän voi maalata tai tapetoida.

Remontin alusta lähtien pinkopahvitus oli jännittänyt meitä. Emme olleet koskaan edes tapetoineet mitään, joten pidimme tätä työvaihetta kaiken lukemamme perusteella infernaalisena. Kirjoitamme tästä työvaiheesta erikseen tarkemman kuvauksen. Alla kuvakooste hommasta.

This slideshow requires JavaScript.

Lopussa kiitos seisoo. Hyvä siitä tuli. Ja homma oli helppoa ja nopeaa, kun saimme ideasta kiinni.

Parisataa neliötä maalaamista

Seuraavaksi edessä oli alakerran keittiön ja koko yläkerran maalaaminen, seinäpinta-alaa yhteensä noin 200 m². Urakka oli aikamoinen. Yksi kierros pohjamaalia ja kaksi kerrosta maalia päälle.

08-maalaus jatkuu_puutalo

Parissa remontissa meille on muodostunut hyvä rutiini maalaamiseen. Maalaus tehdään hienonukkaisella telalla molempiin suuntiin viistoon ja lopuksi ylhäältä alas. Viistot vedot varmistavat kattavan peiton ja pitkä veto ylhäältä alas varmistaa yhteinäisen lopputuloksen. Anu maalaa alhaalta rinnan korkeudelle asti ja Matti jatkovarrella yläosan ja tekee samalla viimeisen pitkän vedon. Nurkat maalaa se meistä kumman työvaiheeseen se sillä hetkellä parhaiten sopii.

08-maalaus alkaa_puutalo

Maalaamisen jälkeen olemme ehtineet asentaa osaan huoneista jo paneelikaton.

Keittiön lattian lipeöinti

Keittiön asentamisella on kiire ja sen takia meidän piti aloittaa lattian käsittely jo nyt.

Pallottelimme pitkään erilaisten tummempien antiikkipetsien ynnä muiden kanssa. Lopulta totesimme, että haluamme taloon valoa ja avaruutta ja päädyimme vaaleaan käsittelyyn. Päätimme lipeöidä lattian ja käsitellä sen tämän jälkeen Osmo Colorin öljyvahalla. Idea löytyi Pihkala-blogista. Lipeöinti valittiin mäntylattian kellastumisen ehkäisemiseksi. Hyvä ja selkeä ohje löytyy edellä mainitusta blogista.

10-lattian_lipeointi_vahan hiottavaa_puutalo.jpg

Ensin lattia piti saada tasaiseksi ja puhtaaksi. Siinä olikin hieman työtä, koska remontissa se oli hieman päässyt kärsimään suojaksesta huolimatta.

Seuraavaksi lipeä levitettiin suojavarusteiden (hengityssuojain, suojalasit, suojakäsineet) kera runsaalla kädellä jatkovarren kanssa. Lipeä on vahvasti emäksinen ja siksi suojatuminen kannattaa ottaa tosissaan.

Tänään laitettin ensimmäinen kerros öljyvahaa pintaan. Jännitys tiivistyy huomenna kun näemme, miltä lopputulos näyttää.

WC:den ja kylpyhuoneen laatoitus alkaa!

Timpurit ja putkimies saivat seinä-WC:t asennettua. WC:den ja kylpyhuoneen levytys saatiin valmiiksi ja tällä viikolla tilat vesieristettiin.

Laatoittaja aloitti ensimmäisen rivin suoraan laserilla ja sen jälkeen alkoi tapahtua!

Nyt molempien WC:den sekä kylpyhuoneen seinät on laatoitettu. Seuraavaksi ovat vuorossa lattiat ja sitten saumaus.

Ensi viikolla tiedossa: uusien ikkunoiden asennus ja kuisti/kylpyhuoneen ulkolaudoitus, kylpyhuoneiden laatoitus valmistuu, kattojen panelointia ja loppuviikosta saapuukin jo keittiö.

-Matti ja Anu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s