Ikkunaremontin suunnittelu

Talossa on alunperin ollut valkoiset pystyvälikarmilliset ruutuikkunat. Joskus 1980-luvulla ikkunat on vaihdettu tummaruskeisiin yksiaukkoisiin ikkunoihin. Ikkunat olivat hyväkuntoiset ja ajattelimme, että pärjäisimme olemassaolevilla ikkunoilla kunhan ne vain maalattaisiin.

01_alkuperaiset_ikkunat_web

Parin kuukauden aikana olemme havainneet, että suurten ikkunoiden avaaminen on sekä hankalaa että pienten lasten kanssa vaarallista. Niinpä päätimme rukata lupahakemustamme, muuttaa ikkunat takaisin pystyvälikarmillisiin ja etsiä sopivat ikkunat.

Jos talossa olisi ollut vielä nuo alkuperäiset pystyvälikarmilliset ikkunat, olisimme ehdottomasti kunnostaneet ne.

Suojeltu talo tuo omat haasteensa

Tiedustelimme asiaa Helsingin rakennusvalvonnasta. Ikkunoiden muuttaminen takaisin perinteiseen malliin oli heidän mielestään kaikin puolin hyvä ajatus. Näin talo olisi suojellulta ulkokuoreltaan taas askeleen lähempänä alkuperäistä. Sen sijaan ehdoton kanta oli se, että mitään muita kuin täyspuisia ikkunoita ei voitaisi taloon edes ajatella. Valtaosa ikkunatoimittajista putosi siis vaihtoehdoista pois välittömästi.

Nopeasti löysimme kuitenkin käsityönä puukarmillisia ikkunoita valmistavan Sydänpuun. Soitin Sydänpuun iloiselle Terhille, joka asiantuntevalla otteella ohjeisti meitä ikkunoiden valinnassa. Sydänpuun ikkunat ovat perinteistä käsityötä yksityiskohtia myöten. Erityisesti ihastuimme juuri heloituksen yksityiskohtiin, jotka tuovat taloon perinteistä tunnelmaa.

Ikkunaremontin suunnittelu

Uusia ikkunoita taloon valittaessa on tärkeä miettiä, minkälaiset ikkunat ja ikkunan detaljit sopivat taloon? Tuleeko niiden olla lain puolesta turvalasia (ikkunat alle 700mm lattiasta), onko asunto erityisen meluisalla paikalla ja miten tuuletus hoidetaan? Pitääkö ikkunoiden olla erityisen energiatehokkaat. Pitääkö tuloilmanvaihto huomioida ikkunoissa?

Me osaavaa konsultointia kaikkeen tähän Sydänpuun Terhiltä. Hän osasi haastaa meitä sopivasti ja kysyä kaikki oleelliset kysymykset. Meidän valintamme:

 • Ikkunamalli: Sisään – ulos – avautuva kaksipuitteinen ikkuna.
  • Karmisyvyys 174 mm
  • Puiteprofiili Jugend
  • Ulkopuitteessa aidot jakopuut ja aito tippanokka
 • Pintakäsittely: peittomaalaus, valkoinen
 • Heloitus
  • Valkoiseksi maalattu perinnesarana
  • Ulkopuitteessa kiristävä sormihaka (kuva yllä)
  • Sisäpuitteessa Rakennusapteekin ikkunasalpa (kuva yllä)
  • Tuuletusikkunassa alakerran ikkunoissa myrskyhaka ja yläkerran ikkunoissa pumppumallin rajoitin (turvallisuussyistä)
 • Lasitus: kaikissa ikkunoissa sisin lasi turvalasia

03_ikkunat_koko

Jäämme odottelemaan uutuuden rouheita ikkunoitamme innolla.

-Anu ja Matti

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s