Lattialaudoitus asennettu

Talon alkuperäinen 90-vuotias lautalattia oli teoriassa kunnostettavassa kunnossa ja alunperin tämä olikin tarkoituksemme. Halusimme kuitenkin vaihtaa vanhat purueristeet (ja hiekan) selluvillaan. Ajatuksena lisätä talon eristävyyttä ja varmistaa, etteivät vanhat purut jää haisemaan ja jätä täysin remontoituun taloon “mummolan-tuoksua”.

Pari viikkoa siten vanhat lattiat oli purettu, vanhat lattiavasat koolattu uudelleen natinan poistamiseksi, selluvilla puhallettu ja ilmansulkupaperointi valmis. Kaikki oli siis valmista lattian asennusta varten.

Lattialaudaksi valitsimme päätypontatun 28x145mm lattialaudan. Paksuus valittiin vanhan laudoituksen mukaan, jotta karmien ja ovien korkoja ei pitäisi vaihtaa.

01_paatypontattu_lattialauta_web

Laudoituksen asennus aloitettiin etsimällä internetistä ohjeita, miten asennus pitäisi tehdä. Hyvä ja kattava ohje löytyy Puuinfosta.

Lattialaudoituksen asennus

Aseta 1-2cm puupalat seinän ja ensimmäisen lautarivin väliin, jotta lattialla on tilaa elää. Ensimmäinen rivi ruuvataan laudan päältä kiinni koolaukseen niin läheltä seinää, että se jää listoituksen alle piiloon. Seuraavat laudat ruuvataan kiinni pontista.

This slideshow requires JavaScript.

Lattialaudoitus kannattaa naputella paikalleen vasaralla/nuijalla ja ylijäänyttä lattialaudan palaa käyttäen. Näin lattialankun pontti säilyy ehjänä.

03_laudan_paikalleen lyöminen.jpg

Kun lauta on naputeltu edelliseen lautavarviin tiukasti, asennetaan rivin seuraava lauta. Päätypontatun laudan saumojen ei tarvitse osua lattiakoolauksen päälle. Päätypontit pitää kuitenkin saada tiukasti paikalleen. Tässä apuna kannattaa käyttää sorkkarautaa.

This slideshow requires JavaScript.

Asentamiseen tarvittavat työkalut:

  • Rullamitta
  • Lyijykynä
  • Katkaisusirkkeli
  • Sorkkarauta
  • Vasara
  • Pistosaha
  • Hermoja…

Viikkoa myöhemmin ala- ja yläkerran lattiat on asennettu. Muutaman pidemmän päivän se vaati, mutta kyllä siitä tuli hieno! Seuraavaksi valitsemaan sopivaa Osmo Colorin öljyvahaa pintaan!

-Matti ja Anu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s