Viestejä jälkipolville

Talon vuosirenkaat

Talon 90 v. remontin aikana on ollut mielenkiintoista tutkia sen menneisyyttä. Vuosien aikana sanomalehtiä ja aikakausilehtiä on käytetty sekä eristeenä, tuulensuojapaperina että lattian alla vaimentamassa natinaa. Rakennusperinteeseen kuuluu myös jättää merkintöjä ja viestejä tuleville polville. Näin olemme tehneet myös aiemmissa remonteissamme ja löytäneet viestejä vuosi kymmenten takaa.

Vuosikymmenten saatossa talomme rakenteisiin jätettyjen lehtien ja viestien perusteella olemme pystyneet päättelemään, milloin talossamme on tehty remontteja.

Marraskuussa vuonna 1939 toisen kerroksen lapetilat on lisäeristetty ja otettu osittain varastotiloista asuinkäyttöön. Seinät on vuorattu muun muassa Suomen kuvalehdillä.

purku_seina_suomenkuvalehti

Lapetilojen eristämistä on jatkettu vuonna 1942.

50-luvulla on remontoitu alakertaa laajemmin. Silloin on lisätty olohuoneeseen ja ruokailutilaan puukuitulevyä ja uusi tapettikerros. Samalla on jostain syystä otettu pois käytöstä tuloilmaventtiilit ja täytetty ne sanomalehdillä. Todennäköisesti myös ainakin osa lautalattiasta on vaihdettu, koska eristeiden alta löytyi 50-luvun lehtiä tuulensuojana seinää vasten.

1_alapohjasta_kakluunin_osia

Lattian eristeiden seasta löytyi alakerran vanhojen kakluunien osia. Niiden purku on todennäköisesti tapahtunut 60-70 luvulla. Tällöin ilmeisesti lattiakin on taas ollut ainakin osittain auki.

Keittiön siivouskaapin seinien sisältä löytyi myös viisi kirjaa, mukaan lukien Charles Dickensin klassikkoteos Oliver Twistin. Mutta miksi ihmeessä nämä kirjaparat ovat päätyneet seinän uumeniin?

20171004_143343970_iOS

Rakkauskirje 90 vuoden takaa

Yläkerran lattialautojen alta löytyi myös rakkauskirje vuodelta 1927. Käsiala oli krumeluuria ja kieli on hyvin vaikeaselkoista. Kirjeen kirjoittanut Lasse on selvästi ollut Sissi-neitiin umpirakastunut.

0_purettu_lattia_rakkauskirje_27_small

Terveiset vuodelta 2017

Tällä ja viime viikolla olemme laittaneet lattioita ja eristäneet yläkertaa samalla olemme jättäneet jälkipolville myös jäljen meidän remontistamme. Seinävillojen taakse aiempien Suomen kuvalehtien ja Kotiliesien joukkoon jätettin Suomen kuvalehti viime viikolta ja lattialautojen alle sujahti Hesari. Kukahan meidän aarteemme löytää?

-Matti ja Anu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s