Villahumua

Torstai-ilta ja yö kului pattereiden läpivientejä tehdessä ja pohjia siivotessa. Aamuyöllä työ valmistui, hyvissä ajoin ennen villojen saapumista. Perjantaiaamuna saapui puhallusvilla ja tämän viikonlopun urakkana oli ilmansulkupaperointi, sillä maanantaina saapuu alakerran uusi lautalattia.

Puhallusvilla saapuu

Perjantaina saapui selluvilla ja päivän päätteeksi työmaalla näytti tältä

selluvilla_puhallettu

Selluvillan valitsimme eristeeksi, koska se on ekologinen (valmistetty kierrätyskuidusta). Kierrätyspuukuitu tarkoittaa tässä tapauksessa valikoituja sanomalehtiä. Lisäksi selluvilla sitoo ja luovuttaa kosteutta (hengittää) perinteisten puurakennusmateriaalien tapaan. Tämä mahdollistaa rakentamisen ilman höyrysulkumuoveja, joka sopii meille erinomaisesti. Muovia taloon on laitettu mahdollisimman vähän.

Lattiavasat esiin selluvillan alta

Jottaa selluvillaa olisi mahdollista alkaa työstää, aivan ensimmäisenä täytyi rakentaa työhön sopiva työkalu.

20171007_065147566_iOS_web
Työkalu puhallusvillan työstämiseen

Puhallusvillaa painettiin vain sen verran kasaan, että lattiavasat saatiin näkyviin. Vasojen välissä puhallusvillan tulee kuitenkin olla kukkurallaan. Erityisesti ulkoseiniä vasten villaa tulee jäädä reilusti vedon estämiseksi.

Ilmansulkupaperin levitys

Seuraava työvaihe oli ilmansulkupaperin levittäminen. Olimme jo muutaman viikon ajan odottaneet tätä työvaihetta kauhunsekaisin tuntein. Pehmeän villan välissä olevilla lattiavasoilla pomppien paperin asentaminen lattiaan tuntui lähes mahdottomalta ajatukselta. Ilmansulkupaperi on kuitenkin kankaanomaista, pehmeää ja kestävää. Se ei helposti repeydy. Niinpä paperin asentaminen sujui yllättävän helposti.

20171008_084520736_iOS
Viikonlopun iloiset remonttireiskat

Ilmasulkupaperin käytettiin Ekovillan kangasvahvisteista X5 ilmasulkupaperia. Paperin nimensä mukaan estää ilman liikkeet, mutta läpäisee kosteuden. Ilmavirrat aiheuttava epämukavaa vetoa ja voivat siirtää mukanaan kosteutta rakenteisiin ja aiheuttaa siten erilaisia haasteita (hometta, lahoa, tms.).

This slideshow requires JavaScript.

Ilmansulkupaperin asentamisessa on syytä muistaa, että selluvillaa ei saa jäädä lattiavasojen ja ilmansulkupaperin väliin ja paperin tulee nousta seinille vähintään 10 cm vedon estämiseksi. Paperi nidotaan kiinni vasoihin ja seiniin ja papereiden saumat teipataan.

Valmis!

Tällä viikolla alkaakin sitten lattian asennus. Pintatöitä vihdoin!

-Anu ja Matti

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s