Remontin suunnittelu, syksyn töiden valmistelu ja asbestikartoitus

Kesäloma alkoi viime viikolla ja nyt on hieman enemmän aikaa edistää tulevaa remonttia. Pohdittavana on muun muassa rakennusprojektin eri vaiheiden aikatauluttaminen, korjausmenetelmien valinta ja eri yhteistyökumppanien kartoittaminen.

Apua Internetistä ja Perinnemestarin kirjoista

Perinnerakentamiseen löytyy internetistä paljon ohjeistusta. Tuntuu kuitenkin, että mielipiteitä on vähintään yhtä monta kuin on kirjoittajiakin. Päädyin lueskelemaan erilaisia ohjeistuksia Perinnemestari -sivustolta. Lopputulemana tilasin sivustolta Perinnemestarin Remonttikirjan, Tyylikirjan ja Kesämökkikirjan.

perinnemestarit_mokki_remontti
Perinnemestarin kesämökki ja Perinnemestarin remonttikirja

Kirjat on ammattimaisesti taitettu, kuvat havainnollisia ja teksti puhdasta asiaa. Näillä pääsee jo pitkälle. Olemme myös lukeneet ja kyselleet apuja Facebook-ryhmästä: Pelastetaan vanhat talot! Suosittelen lämpimästi.

puutalokapylassa_alarran_pintojen_suunnittelu
Suunnitelma katon laskemisesta, lisäeristyksestä ja sisäpinnoista

Tällä hetkellä ajatuksena on kaivaa alakerrasta puulattia esille, laskea kattoja sähkövetoja varten ja samalla oikaista hieman hirsirungon painumisesta johtuvaa katon vinoutta. Pintaan laitetaan puukuitulevy lisäeristeeksi ja sen päälle pinkopahvi, minkä jälkeen kokonaisuus maalataan.

Katsotaan, kuinka suunnitelma tässä vielä elää.

Vanha kunnon asbesti ja kartoituksen lakisääteisyys

1900-luvun alussa nousi maailmalla suosioon hieno ja erinomaisesti aikaa kestävä eriste: asbesti. Suomessa asbestia käytettiin 1920-luvun alusta vuoteen 1994 asti, jolloin sen käyttö kiellettiin. Tänä aikana rakennettuihin tai saneerattuihin rakennuksiin pitää nykylain mukaan teetättää asbestikartoitus, jos aikoo purkaa rakenteita.

Kartoituksen meillä toteutti asbestos.fi. Läpi käytiin mm. muovimatoissa käytetyt liimat, laattojen laastit ja epäilyttävän oloiset levyt. Onneksemme asbestia löytyi tällä kertaa vain kellarista.

 

Tarkastus oli muutama päivä tilauksesta, toiminta oli erittäin asiantuntevaa ja ripeää. Raportti tuli kahdessa päivässä. Suosittelemme erittäin lämpimästi!

Sähköjen suunnittelu ja paljon muuta

Sähkösuunnittelija kävi alustavalla katselmuksella talollamme. Lähes kaikki on mahdollista, kun kaikki tehdään uusiksi, mutta hintakin voi olla tähtitieteellinen. Hyvä suunnittelu ja sähkövetojen huomioiminen rakentamisen suunnittelussa voivat säästää pitkän pennin. Esimerkiksi uutena tietona tuli meille, että piilossa tehtävät vedot ovat nopeita tehdä, eli halpoja, kun taas pintaan tehtävät vedot tulevat kalliiksi sillä ne täytyy saada kauniin näköisiksi ja vievät sen vuoksi paljon aikaa. Luontaisesti olisimme kuvitelleet asian olevan juuri päinvastoin.

Kerrostaloon muuttaessa pitää tehdä sähkösopimus. Omakotitalon kanssa säädettävää onkin vähän enemmän: sähkösopimus, vesisopimus, jätesopimus, vakuutukset, kaukolämpösopimus, etc. Hieman mietityttää, mitä jää hoitamatta ja käy ilmi myöhemmin.

Purku alkaa elokuun alussa ja toivottavasti on ohi parissa viikossa, jonka jälkeen päästään oikeasti rakentamaan!

-Matti

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s