Mitä, mistä, miksi, miten? – uusi koti tähtäimessä

Meillä uuden asunnon ostoa ei edellä monissa näytöissä juokseminen. Yleensä emme edes “vakavissamme” etsi asuntoa. Sen sijaan surffaamme kroonisesti Oikotie.fi:n Myytävät asunnot-osiossa ja mietimme erilaisten asumisvaihtoehtojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Ensimmäisenä rajoitamme haun niihin alueisiin, joilla haluamme asua. Mietimme myös, mitä alueella on tarjolla. Kun siirrymme tutkimaan tietyn alueen asuntotarjontaa, ensimmäisenä katsomme pohjapiirustuksia. Onko asunto muokattavissa meidän tarpeisiimme sopivaksi; kuinka monta makuuhuonetta ja vessaa tarvitsemme, Kuinka monta ikkunaa (=voiko seiniä kaatamalla/rakentamalla/siirtämällä päästä nykyistä parempaan lopputulokseen?) ja onko esimerkiksi keittiö tarpeeksi iso. Se miltä asunto näyttää, on yhdentekevää: sen osaamme muokata makumme mukaan.

Omakotitalon mahdollistaa enemmän

Puutalomme kohdalla mietittävää oli enemmän. Ottaisimmeko kellarin asuinkäyttöön, vai riittäisikö kaksi ylempää kerrosta? Mihin kylpyhuoneen voisi järkevästi sijoittaa ja mistä löytyy paikka pesutornille? Haluammeko saunan ehdottomasti heti, vai voisiko sen joskus tulevaisuudessa sijoittaa pihan nurkassa olevaan vajaan. Vaakakupissa painaa toki remontin paisuva budjetti.

puutalo_kapylassa_suunnitelma_1krs

Päädyimme siihen, että kaksi asuinkerrosta riittää. Koska emme ole kovia saunojia, emme tarvitse saunaa heti eikä sen tarvitse välttämättä olla “päärakennuksessa”. Niinpä haaveissamme on saunan sijoittaminen joskus tulevaisuudessa pihavajaan. Vaihtoehtona on toki kellarikerroksen käyttöönotto vielä myöhemmin, jos kaavoitus- ja lupaviranomaiset eivät tue haavettamme.

Kylpyhuone puolestaan päätettiin sijoittaa toiselle kuistille, turvaan hirsirungon ulkopuolelle. Jännityksellä odotamme vielä Helsingin kaupungin kaupunkikuvayksikön kannanottoa kuistin ikkunoiden määrään. Suihkussa kun ei välttämättä toivoisi olevansa ikkunoiden ympäröimänä.

Makuuhuonetta etsimässä

Puutalomme oli ennestään jaettu kahdeksi asunnoksi. Ylä- ja alakerrassa oli omat keittiönsä ja oli selvää, että toinen niistä puretaan. Yläkerran keittiöstä tulisi vanhempien makuuhuone, mutta mistä löytyisi tarvittavat tilat lasten makuuhuoneille? Anu onneksi oivalsi järkevän tavan jakaa yläkerran suuri huone kahdeksi makuuhuoneeksi.

Uusimista myös julkisivussa

Haluamme myös päivittää taloamme ulkoisesti. Kävimme läpi eri värivaihtoehtoja ja päädyimme valkoisen, kartanon keltaisen ja tumman harmaan yhdistelmään.

puutalo_kapylassa_uusi_vari.jpgOman temppukertoimensa tuo tähän soppaan se, että puutalomme on suojeltu. Seuraavaksi pitikin lähteä selvittämään rakennusvalvonnan kanssa, mitkä haluamistamme muutoksista oli tehtävissä ja mitä lupia remontin eri vaiheissa tarvitsemme.

Remontin suunnittelu lupien kannalta oli ainakin meidän mielestä sen verran haastava kokonaisuus, että koostamme siitä oman kirjoituksen, jossa meidän vinkit prosessiin 🙂

Anu ja Matti

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s