Pihatöitä vol I – Kaivinkoneita ja graniittipylväitä

Toukokuun alussa aloitimme pihatyöt. Talomme puutarha oli jo muuttaessamme hurmaava ja ihana. Valitettavasti ajan saatossa pihan kaadot olivat kuitenkin kääntyneet kohti taloa eikä siitä poispäin. Lisäksi pihapolut olivat kärsineet syksyn ja talven remontista, joten pihaa piti siistiä. Lähtö tilanne oli tämä:

Työmaata oli siis riittävästi.

Kaadot kuntoon

Toukokuun ensimmäisellä viikolla pihaan saapui kaivinkone ja lava poistomaata varten. Homma oli tarkoitus alun perin hoitaa lapiotyönä, mutta sain onneksi Matin suostuteltua menemään tässä kohtaa edes hieman helpommalla.

Taitavan kaivinkonekuskin käsissä kaadot oli parin tunnin kuluttua saatu kuntoon ja piha alkoi näyttää jo huomattavasti siistimmältä.

Uudet portinpielet

Remontin aikana portinpielen betonipylväs oli ottanut osumaa ja portti roikkui kiinni pelkän nyörin voimin.

01 - alkutilanne 3

Matti löysi tori.fi:stä laajamittaisen selailun ja kyttäämisen päätteeksi Vahdosta Turun läheltä 20-luvun maatalon vanhat käsin hakatut graniittipylväät.

Koska pylväät painoivat lähes tonnin kappale, niin pylväiden saapuminen tontille aikataulutettiin samalle aamulle kaivinkoneen kanssa. Ensin Matti kaivoi lapiotyönä  noin metrin syvät montut, joihin reilu kaksimetriset pylväät saatiin upotettua. Tämä piti tehdä käsityönä, jotta montun reunoista saatiin tarpeeksi jyrkät.

03 - pylvt 4

Sitten kaivinkone nosti nämä lähes tuhat kiloiset graniittipylväät paikoilleen. Kaivinkone tasoitteli ja painoi maan pylväiden ympäriltä. Tavoite oli ollut saada toinen vanhoista portin ovilehdistä sopimaan pylväiden väliin. Sattumalta näin kävikin.

Jotta pylväät saatiin tukevasti kiinni, kasteltiin maa niiden ympärillä pariin kertaan perusteellisesti. Kastuessaan maa tiivistyy ja tukevoittaa asennuksen. Voin vain kuvitella naapureiden ilmeet, kun olemme olleet koko perheen voimin kastelemassa uusia portinpieliä.

03 - pylvt 9.jpg

Kun kaadot oli saatu kuntoon, päästiin kunnolla pihan kunnostuspuuhiin. Tästä lisää lähipäivinä.

-Anu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s